3 daruri

This entry was posted by on Saturday, 10 April, 2010 at

De foarte multe ori, sa traiesti alaturi de ceilalti, nu este deloc o activitate foarte usoara. Cate frustrari, cate dezamagiri, cate neimpliniri se pot naste pornind de la nepotrivirile de caracter, mai simple sau mai complexe, ale Eului cu Lumea.

Ne oglindim cu propriile asteptari in realitatea inconjuratoare si nu putem sa nu constatam, cu tristete, ca Lumea nu este intocmai dupa chipul si asemanarea noastra. Celor din jurul nostru le lipsesc calitati esentiale, capabile sa faca din aceste meleaguri un loc in care cu totii sa traim mai bine, mai linistiti, mai respectati, mai fericiti. Calitati pe care fiecare dintre noi consideram ca le avem si cautam sa le gasim si in zestrea celor cu care ne intersectam in fiecare zi.

Bunicul meu obisnuia sa foloseasca o singura expresie, transformata intr-un adjectiv de conjunctura, bun pentru orice situatie, oricat de complexa.  Cand ii placea ceva, cand aprecia ceva, cand ceva era bun, era frumos sau destept el spunea doar atat:  ” E -CALUMEA-” si continua invariabil cu un verdict total:  “daca e CALUMEA e CALUMEA”. Dar cum e Lumea, bunicule?

Ne plangem ades: Daca oamenii ar avea mai mult bun simt,  daca ar fi mai civilizati,  mai muncitori, nu ar fura, nu ar mintii.  Daca am fi mai nemti, mai elvetieni, mai americani. Daca toata lumea ar fi ca noi, daca am avea cu cine, atunci am schimba totul.  Am fi altfel, acesta tara ar fi altfel.

Priviti aceste randuri ca pe un exercitiu si o invitatie totodata. Alegeti trei calitati pe care considerati ca voi, fiecare dintre voi, le aveti si transformati-le in tot atatea daruri pe care sa le oferiti celorlati.

Aveti puterea sa faceti, ca de maine, darurile voastre sa intre obligatoriu si neconditionat in alcatuirea profilului fiecarui om care locuieste in Romania. Aveti ocazia sa schimbati lumea in bine, facandu-o sa va semene mai mult, sa va rezoneze mai tare.

Ce daruri i-ati face?

0
Be the first one to like this.
Please wait...
Share

19 Responses to “3 daruri”

  1. Ramona

    Recunosc ca mi-a fost greu sa le gasesc -nu pentru ca nu le-as fi stiu ci pentru ca oferindu-le tuturor te responsabilizeaza.

    Dar iata ce mi-ar placea sa gasesc la oamenii din jurul meu:

    Integritate – adica:

    – sa fii autentic cu propria ta persoana
    – sa fii autentic cu alte persoane
    – sa faci ceea ce zici ca faci.
    Cand cineva are integritate acolo lipseste ipocrizia.

    Ascultare activa: sa adopti o atitudine intelegatoare: sa nu judeci, sa nu interpretezi, sa nu critici, sa nu devalorizezi, sa nu acuzi, sa nu dai sfaturi care nu au fost cerute – ci sa te concentrezi asupra celuilalt incercand sa il intelegi.

    Bun simţ – puterea de a vedea lucrurile aşa cum sunt şi de a face lucrurile aşa cum ar trebui făcute.

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  2. Julia DC

    Ramona, e ca si cum as fi scris eu:))de ce-mi citesti gandurile?
    Mda, asa ca am sa punctez altele,…ca-s atat de multe de spus despre subiectul asta…Am sa vorbesc din amintiri(recente):)), care nu ma chinuiesc vorba unui vers dintr-o melodie de prin adolescenta.
    Destul de dificil, nu greu, sa fii empatic intr-o lume in care nimeni nu-si mai gaseste identitatea, in care oamenii cauta mai degraba lucruri efemere,succes rapid cu efort minim, iar cuvantul bun simt e un neologism care cred ca nu-l mai gasesti nici macar in DEX. Omenenii nu stiu ce vor si nici ce sa ceara de la ei in primu rand, traim vremuri egoiste in care fiecare incearca sa-si faca drumu mai bun, mai usor, sa traiasca “decent” si s-a uitat de relatia umana. Ups am mentionat din gresala “relatia”, exista mai degraba o legatura bazata pe nevoi.
    Si totusi toate astea sunt scuze..scuze..nimic nu te poate duce in directia vantului decat daca vrei, parca asta suna cu a judeca, asa ca am sa indraznesc sa spun” fiecare este asa cum vrea sa fie”!(circumstantele prin care esti cum esti ti le asumi).
    Mi-ar placea ca fiecare sa aiba motto-ul “ce tie nu-ti place altuia nu-i face” si cred ca am avea o lume mai buna…si “sa nu cerem celorlalti ce noi nu putem oferi sau fii”.
    Vedeti?!, pana la urma lucrurile sunt atat de simple… daca totu ar incepe cu IMI PASA!

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  3. Ramona, intr-adevar totul incepe de la a fi sincer cu tine insuti. Ca sa-ti recunosti o greseala si sa incerci sa o indrepti necesita insa o mare putere de autoanaliza. Daca reusesti sa te pozitionezi corect in raport cu Lumea, doar atunci vei reusi sa nu o zgari cu existenta ta, sa nu o ranesti, ranindu-i pe ceilalti.

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  4. Julia, bine ai venit in acest loc.
    Asa cum bine punctezi in comentariul tau, totul in jurul nostru se invarte in jurul interactiunilor pe care le avem cu ceilalti. Daca din fiecare interactiune urmaresti sa oferi un schimb corect, care avantajeaza toti participantii, fara sa incerci sa lezezi interesele cuiva, generezi o relatie corecta.
    In acelasi timp, oamenii fiind diferiti, exista cu siguranta momente in care asteptarile lor nu sunt implinite. Atunci masura ta ramane buna intentie si atitudinea de “IMI PASA” pe care o amintesti la final.

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  5. Lumea alaturi de care traim, societatea in care am crescut si care dupa atatia anii ne ofera frustrari, stari negative, enervare, disperare e departe de a putea fi comentata la rece incercand sa-i gasim solutia sau macar punctele negative. Orice vedem de cand iesim pe usa casei este o aberatie/o deviere de la normalitate pentru ca asa au crescut oamenii din tara asta: anormal. O educatie iti da putere, iti da o alternativa, iti da curajul de a avea o opinie. Departe de a fi un negativist uitandu-ma imprejur vad ca exista oameni de bun-simt dar si oameni de “prost-simt”. Am fost destul destul de dezamagit de poporul asta/de cei din jur, de curand, de perceptia lui, de usurinta cum poate fi dus de nas, de usurinta cu care uita, de usurinta cu care isi indoaie coloana verticala… dar asta e realitatea. Crezand ca cei cu bun-simt sunt destul de multi cadem intr-o capcana destul de mare. Un studiu pe care l-am citit recent referitor la audienta pe decembrie pe tv mi-a spus concret si la obiect ca doar 15% (urban) nu se uita la OTV. Ce poate fi mai clar de atat. Atunci ce asteptari sa mai ai, unde sa gasesti europenii in Romania… cateodata te gandesti la a o apuca pe alte drumuri, alte tari, alte lumi mai normale. Adviser nu pot decat sa zic inca odata ca imi place locul asta :-). Continua!

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  6. Okayo, mai intai multumesc pentru aprecieri. E adevarat ca poporul asta in ansamblul lui nu se prezinta deloc intr-o forma usor de digerat. Totusi in sanul lui exista oameni care ar vrea sa schimbe ceva, dar se complac, imita sau sunt coplesiti de ceea ce vad in jurul lor. Acesti oameni nu sunt chiar putini dar sunt foarte demotivati, au renuntat sau sunt pe cale sa renunte la lupta. Un drum de un milion de mile incepe cu un pas; schimbarea a 23 de milioane de oameni incepe de la schimbarea unuia singur: a ta. Urmeaza schimbarea fiintelor celor mai apropiate tie, a oamenilor din grupul tau, apoi a oamenilor unde poate ajunge cuvantul si exemplul tau. Influenta ta este asemenea cercurilor pe care le face o piatra aruncata in apa.
    Ce spui, ne aruncam in apa Okayo?

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  7. Ramona

    Draga Iulia,
    Ma bucur ca imi impartasesti ideile…nu degeaba suntem prietene de atata timp 🙂
    Pentru ca, de ceva vreme drumurile te-au dus spre alte meleaguri …cred ca ne-ai putea spune daca 3 din “darurile tale” se regasesc la altii.
    Ce zici?

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  8. Julia DC

    Ramona draga mea draga, cred ca raspunsul il stii;), pentru ca altfel nu as fi in locu asta…sau chiar daca as fi manata de anumite imprejurari, as simti un anumit disconfort care mi-ar facea viata grea sau neplacuta, prin umrmare ar trebui sa schimb ceva.
    In timp, de-a lungu existentei mele, traind diverse experiente mai mult sau mai putin placute, zic eu ca din fiecare am incercat sa invat ceva, sa raman cu ceva bun, am eliminat partea putreda, care te face sa evoluezi cu jumatati de masaura si lacune.
    the Adviser: placerea a fost de partea mea.Adevarat ce spui tu, oamenii sunt diferiti si cred ca asta ar tr.sa ne bucure… ca avem o varietate de personalitati, am putea sa invatam unii de la altii, sa impartasim impresii, pareri care ne-ar ajuta in evolutia noastra ca indivizi.

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  9. Julia, diversitatea este cu siguranta darul frumos pe care l-am primit cu totii inca de la nastere. Insa, in diversitatea noastra, fiecare alegem cum evoluam, cum ne raportam fata de ceilalti. Asta fiind chiar procesul de invatare la care faci referire mai sus.
    Orice loc in care gasesti oportunitatea unui schimb de idei, de replici, de ganduri devine atunci ca o comoara pe care o descoperi in fiecare zi.

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  10. Ion Catutoiu

    Bine te-am regasit!

    In spiritul celor propuse in postul tau as spune 3 cuvinte:
    respect, atitudine, verticalitate!

    Suntem latini si balcanici, trebuie sa ne asumam si atributele pozitive celor doua linii genetice.

    Numai bine!

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  11. Ion, bine ai venit! Te recunosc in cele trei cuvinte. De aceea stiu ca tu esti primul care iti asumi ceea ce recomanzi celorlati.
    Am tot vrut sa iti spun asta mai de mult, asa ca ti-o scriu aici folosind cuvintele tale:
    Nelus, Respect atitudinea ta verticala!

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  12. Ion Catutoiu

    🙂 merci!

    Sa scrii lucruri interesante, voi fi cateva saptamani imobilizat… prietenii stiu de ce!

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  13. Nelus, imi pare rau pentru genunchiul tau. Sper sa iti treaca mai repede de atat.
    Intre timp, o sa ma straduiesc sa te tin cat mai ocupat pe aici.

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  14. LARISA

    Totul in viata este schimbator si nimeni nu s-a nascut pentru a ramane doar asa. In momentele de liniste, cand ma rup de problemele cotidiene, imi aduc aminte cu mare placere de evolutia mea. Si atunci, imi apar in minte clipe si persoane luminoase care ma umplu de bucurie. Sant clipele inceputului unui drum, care pentru mine au insemnat un sir de frumoase realizari, dar s-au oprit aici. Continuati voi.

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  15. Larisa, nici un drum nu se opreste inainte de a ajunge la capatul lui.
    Amintirile sunt ancorele care te leaga de linistea ta interioara, in fiecare moment in care un nor vine sa o tulbure.
    Daca ai amintiri frumoase se cheama ca esti un om bogat sufleteste. Nu uita insa sa traiesti si ziua de astazi la maxim, pentru ca ea iti construieste amintirile de maine. Viata poate sa isi ascunda momentele frumoase in orice anotimp al consumarii ei. Ai grija sa nu le ratezi!

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  16. larisa

    Asa incepe orice poveste. Si de data aceasta este vorba de o poveste frumoasa, al carei fir evolueaza intr-un decor frumos, este presarata povesta noastra cu multe personaje pozitive care fac la timpul potrivit lucruri bune si foarte bune. Din cand in cand apar si personaje negative care tulbura, necajesc, dar momentan urate, se estompeaza relativ repede, precum picaturile reci intr-un recipient cu apa fierbinte.

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  17. Larisa, daca nu ar exista personajele negative, nu am putea afla despre cele pozitive ca sunt pozitive. Binele si Raul fac parte deopotriva din jocul acesta numit viata. Nu doar in povesti binele invinge, se intampla si in realitate, numai ca mult, mult mai rar.

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  18. LARISA

    Trairile plutesc in viata noastra din nemarginit catre alt nemarginit, de acolo unde ne este sortit sa vedem miracolul primului rasarit de soare, pana catre apusul pierdut de-a lungul drumului fara intoarcere. Trairile se plamadesc si se leaga in amintire, clipa de clipa, moment de moment, in largul sir al zvagnirilor menite sa ne afirme existenta printre semeni. Nu pier niciodata. Gandesc ca acest lucru este cu atat mai adevarat pentru noi oamenii, care am ales ca toata viata noastra sa slefuim nestemate, prin munca si migala. Nu toate nestematele s-au lasat slefuite asa cum ne-am fi dorit, dar in mare parte munca ne-a fost incununata cu succes.

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...
  19. Larisa, cand slefuiesti oameni nu cantitatea este importanta si calitatea celor care ies de sub mainile tale. Amintirea fiecare om pe care l-ai modelat se intoarce catre tine ca sa iti oferi energia de a modela din nou.

    0
    Be the first one to like this.
    Please wait...

Leave a Reply