negustorul “DoiMaiAm”

This entry was posted by on Tuesday, 29 November, 2011 at

Am fost copil intr-un oras din Romania pe ale carui strazi limba romana era la fel de rara ca turistii americani inainte de revolutie. Intr-o lume ermetica si autosuficienta, primele cuvinte pe care le-am invatat in limba romana au fost “DoiMaiAm“,   la fel ca strigatul devenit renume al unui negustor ce in copilarie batea strazile orasului meu.

Negustorul avea permanent agatate de umar doua sacosi grele incarcate cu obiecte de artizanat si purta intotdeauna doar cate unul in fiecare mana, sa iti ofere iluzia posibilitatii de a alege. Dar odata ce unul era ales si vandut era pe data inlocuit completand astfel, fidel, ideea de “doi mai am“.

Negustorul umbla pe strazi cat era ziua de lunga, strigandu-si neobosit mesajul intr-o limba pe care aproape nimeni din audienta nu o putea intelege. Iar eu, dimpreuna cu toti ceilalti, credeam ca strigarea este numele personajului “DoiMaiAm“.

Uneori, cand absenta vanzatorului devenea prea lunga, cand zabovea prea mult in alte cartiere, organizam adevarate expeditii pe taramuri necunoscute cu scopul declarat de a-l gasi pe negustor. Seara, in scara blocului, jocul nostru favorit era “jocul de-a DoiMaiAm“, iar fiecare dintre noi devenea, pentru cateva clipe, chiar el faimosul negustor.

Intr-un loc in care produsele pe care si el le vindea se gaseau la tot pasul, arta de a vinde si renumele negustorului faceau diferenta si astfel isi epuiza stocul in fiecare zi . Pentru ca orice obiect, oricat de comun, capata in mana negustorului valoarea atingerii de vedeta. Intocmai ca un obiect banal care, purtat de un star, isi multiplica impresionant valoarea. Cu totii, copii fiind, ne doream sa cumparam obiectele “vrajite” ale lui “DoiMaiAm“,  cu care, aratandu-ne, sa trezim invidia prietenilor si vecinilor.

Si astazi legenda negustorului “DoiMaiAm” traieste inca in amintirea mea, desi negustorul poate demult s-a stins. Copil fiind, mi-am dorit sa ma fac, atunci cand voi fi mare, vanzatorul “DoiMaiAm“… acum, mai putin copil,  imi construiesc acest vis.

0
Be the first one to like this.
Please wait...
Share

6 Responses to “negustorul “DoiMaiAm””

 1. foarte frumoasa evocarea, frumos si visul, colegule “DoiMaiAm”! mult succes in construirea lui… si drum lin pana acolo! iar cand visul, gata, va fi construit (daca nu e deja :P), noroc in gasirea altuia, cel putin la fel de frumos!

  0
  Be the first one to like this.
  Please wait...
 2. Multumesc Caramica! Uneori visul este cel care ne construieste pe noi… iar daca visul este suficient de puternic… nu doar pe noi.

  0
  Be the first one to like this.
  Please wait...
 3. tonYX

  Ma bucur ca ne-ai impartasit acesta amintire frumoasa.
  Sunt convins ca visul tau este puternic si te va ajuta sa il realizezi.
  Acum ca ai modelul lui “DoiMaiAm” sunt convins ca o sa stii sa treci peste toate piedicile care stau in calea voastra, a ta si a visului tau.

  0
  Be the first one to like this.
  Please wait...
 4. tonYX, pentru mine, urmarirea visului, stiu ca este un drum pe care nu o sa il sfarsesc niciodata… iar asta ma face atat de fericit… tocmai pentru ca este pentru toata viata.

  0
  Be the first one to like this.
  Please wait...
 5. heeeee, au reaparut articolele, ce ma bucur! foarte frumoasa noua forma… mai putin “geometrica”, dar la fel de ordonata si de prietenoasa! numai bine!

  0
  Be the first one to like this.
  Please wait...
 6. multumesc mult caramica pentru sustinere! ii dam inainte…

  0
  Be the first one to like this.
  Please wait...

Leave a Reply